SANDRY TVOŘENÍ z korálků etc.

Historie

17.08.2009 13:02

Encaustika je technika malování horkým voskem. Pokud chcete vědět i něco o historii této techniky, tak tady je stručný výtah:

Slovo encaustik pochází z řeckého slova encausis a znamená vypálit nebo zahřát. Už v čase řecké antiky a pyramid v Egyptě, před 2500 let, se malovalo horkým voskem. Dodnes jsou ještě dobře zachované portréty mumií, nanesené na tenkých dřevěných deskách, které jsou k vidění v egyptském muzeu v Kairu. Teprve v 17. století byly odkryty ve vykopávkách v Pompejích a v Neapoli enkaustické nástěnné malby.

Někteří francouzští a němečtí umělci objevili v průběhu času recepturu malování horkým voskem. Tak vznikly kresby na dřevěných deskách a deskách potažených plátnem. Nástěnné malby jsou například v Sanssouci nebo v Novém paláci v Postdamu. K rozkvětu enkaustické malby došlo pak až v 2. polovině 19. století, kdy vznikla řada speciálně upravených enkaustických nástrojů a materiálů, včetně elektricky vyhřívaných palet, tužek, rydel a různě tvarovaných špachtlí. Technika enkaustiky se vyučuje ve výtvarných oborech škol a existuje mnoho firem, které se věnují specielně této technice a pořádají kurzy pro zájemce. V současné době jsou k dostání hotové vosky, specielní tvrzené papíry a žehlička, k práci  poslouží i fen, horkovzdušná pistole škrabky na led a hlavně trpělivost a fantazie. (zdroj https://encaustic.wz.cz).

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode